Bussen drankspel

Bussen

Bussen is een drankspel, waarbij je indien je in de bus komt flink de strijd tegen drank aan moet gaan. Een ideale opwarmer voordat je de stad induikt. Het bussen heeft een soort van ”voorspel” dat hier beneden wordt uitgelegd. Wil je gelijk met bussen beginnen zie dan de tekst Bussen”onder aan de pagina.

Het uitdelen van de kaarten

Één speler start het spel en deelt de kaarten uit aan iedereen inclusief zichzelf.

In de eerste ronde wordt de eerste kaart uitgedeeld met de bijbehorende vraag Rood of Zwart. Indien de speler rood zegt en het is een zwarte kaart dan moet de speler drinken.

De tweede ronde start met de vraag Hoger of Lager. Hierbij gok je of de volgende kaart die je ontvangt hoger of lager is dan de kaart die je al in je handen hebt. Indien de speler een verkeerd antwoord geeft of het niet hoger of lager maar gelijk is dient deze te drinken.

In de derde ronde heeft iedereen twee kaarten in zijn handen en is de volgende vraag of je volgende kaart binnen of buiten je huidige kaarten valt. Gok je verkeerd dan moet je drinken.

In de laatste ronde moet de speler gokken of hij de volgende kaart van de categorie, harten, schoppen, klaveren of ruiten al in zijn handen heeft. Een speler met bijvoorbeeld drie harten kaarten in zijn hand kan zeggen heb ik al. Als zijn volgende kaart dan schoppen is dan heeft hij fout gegokt en moet hij drinken.

De Piramide

Iedere speler heeft nu vier kaarten in zijn hand en moet proberen de kaarten van de andere spelers te onthouden. Na enkele minuten draait iedereen zijn of haar kaarten om en kan de piramide beginnen.

Van de overgebleven kaarten wordt een piramide gemaakt. Je kunt met vier of vijf omgedraaide kaarten op de onderste rij beginnen. Je maakt dan een aantal rijen totdat één kaart op de bovenste rij overblijft.

Start 

De eerste kaart van de onderste rij van de piramide wordt omgedraaid. Heb jij een gelijke kaart in bezit, bijvoorbeeld koning dan kun jij deze kaart kwijtraken. Om een andere speler te laten drinken vraag je de speler of hij je gelooft dat je inderdaad een koning hebt. Zegt de speler ja ik geloof je, dan kun je de kaart op de koning in de piramide gooien en moet de andere speler twee slokken drinken. In de eerste rij van de piramide worden steeds 2 slokken gedronken. In de tweede rij worden dit 4 slokken en in de derde en vierde rij worden het dan 6 en 8 slokken.

Het doel is om zoveel mogelijk kaarten in de piramide kwijt te raken want de speler die de meeste kaarten over heeft moet de bus in. Doordat je zoveel mogelijk kaarten kwijt wil raken in de piramide kun je ook bluffen. Dit houdt in dat je terwijl je geen koning hebt, wel een andere speler vraagt of hij denkt dat je de koning hebt. Gelooft deze speler je dan moet hij het aantal slokken van de rij drinken en kun jij een willekeurige kaart op de piramide gooien.

Gelooft de speler je niet dan moet je zelf de slokken van de rij drinken en kun je geen kaart weg gooien.

Wie komt in de bus?

De speler die na de laatste kaart van de piramide de meeste kaarten over heeft moet de bus in. Zijn er twee spelers met een gelijk aantal kaarten dan volgt er een shootout. Een shootout betekend dat de spelers hun resterende kaarten in bezit houden. De andere kaarten worden gemengd en één voor één op tafel gelegd. Komt er een gelijke kaart als een van de kaarten die de spelers nog in bezit hebben dan kan de speler deze weggooien. Zijn er twee gelijke kaarten dan telt de kaart van de speler die zijn kaart het snelste op de stapel gooit. De speler die nu uiteindelijk de meeste kaarten over heeft moet echt de bus in.

Bussen

Bij bussen worden er vijf kaarten op een rij gelegd. De rest van de kaarten worden goed gemengd door de beul en op een stapel gelegd. De beul vraagt bij de eerste kaart van de rij of de speler denkt dat de volgende kaart van de stapel hoger of lager is. Heeft de speler het goed dan wordt doorgegaan naar de tweede kaart. De vorige kaart van de stapel wordt op de eerste kaart van de rij gelegd. Gokt de speler de tweede kaart verkeerd, dus hoger in plaats van lager of gelijk dan moet de speler bij de tweede kaart in de rij ook twee slokken drinken. Vervolgens begint hij weer bij de kaart op de eerste rij.

Om uit de bus te komen dient de speler alle kaarten op rij door middel van hoger, lager of gelijk goed te gokken.